COMPOHUB

OPIS PROJEKTA

BASICS

NAZIV PROJEKTA: Vještije ruke za visokotehnološku proizvodnju

SKRAĆENICA: CompoWIN

DATUM POČETKA: 1. 11. 2020

DATUM ZAVRŠETKA: 31. 10. 2022

TRAJANJE: 24 months

PROGRAM: Erasmus+ (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/) / KA2 Strateška partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (http://ec.europa.eu/education/opportunities/vocational/index_en.htm)

CHALLENGE

Industriju kompozita karakterizira visoka dodana vrijednost. Uglavnom zapošljava radnike koji obavljaju precizne, kvalitetne fizičke poslove. Industrija kompozita je jedna od rijetkih industrija koja još uvijek cijeni ručni rad u proizvodnji zrakoplova, čamaca, sportske opreme, lopatica vjetroturbina, pa čak i kada od vlaknastih materijala.

Unatoč činjenici da zapošljava stotine tisuća radnika diljem Europe i zarađuje oko 70 milijuna eura svaki dan, industrija kompozita je prošla ispod radara obrazovnog sustava. To je zbog činjenice da su desetljećima proizvodne tehnike bile strogo čuvane tajne. Kao rezultat toga, postoji potpuna nepovezanost između industrije i obrazovanja.

Upravo je iz tog razloga oformljeno projektno partnerstvo nekoliko zemalja te je pritom izrađen holistički, upotrebljiv i atraktivan sustav obuke za buduće proizvođače kompozita. Partneri projekta CompoWIN zajednički su izradili nastavne planove, materijale za pripremu nastavnika, kao i vježbe za samovrjednovanje. Na taj način, zajedno s kombinacijom postojećih e-tečajeva compohub.eu, strukovni nastavnici/treneri općeg tehničkog znanja mogu se brzo pretvoriti u poučavanje osnovnih kompozitnih tehnika.

Sustav obuke jedan je od značajnih rezultata projekta. Drugi jednako važan rezultat je sposobnost da se ovaj sustav obuke vrlo brzo uvede u organizacije bez prethodnog iskustva s kompozitima. Takva organizacija treba popis osnovnih materijalnih uvjeta prije pokušaja složenog tečaja obuke. Ovaj popis služi kao osnovna referenca za inicijalnu odluku voditelja obrazovne organizacije da li da prihvati obuku ili ne. Nadalje, potrebni su isplativi kompleti materijala za tečajeve.

Osim Slovenije, postoji potpuni nedostatak nacionalnih strukovnih standarda u području proizvodnje kompozita. Stoga je kao rezultat projekta slovenski ekosustav industrija-obrazovanje-javne organizacije lokaliziran u Bugarskoj i Hrvatskoj. U obje zemlje, projektni partneri predali su strukovni standard za proizvođače kompozita svojim nacionalnim obrazovnim sustavima. Imati tri zemlje unutar EU-a koje usvajaju gotovo identičan strukovni standard promiče širenje ovog standarda u drugim zemljama EU-a.

Projekt CompoWIN uključio je sudionike sljedećih ciljnih skupina:

  1. Mala i srednja poduzeća u industriji kompozita (tj. tvrtke koje koriste kompozitne materijale za proizvodnju kompozitnih dijelova za različite industrije (npr. zrakoplovna, automobilska, pomorstvo itd.) koja im nude obuku za poboljšanje njihovih vještina i znanja u skladu s najnovijim razvojem u industriji.

  2. Mala i srednja poduzeća, koja rade u regionalnoj drvnoj, tekstilnoj, metalnoj i drugim tradicionalnim proizvodnim industrijama (tj. proizvodnja namještaja, stolarija, itd.) - nudeći im priliku da se prekvalificiraju i diverzificiraju svoje aktivnosti.
  3. Organizacije/institucije za osposobljavanje i pružatelji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja - nudeći im sveobuhvatan tečaj osposobljavanja za kompozitnu industriju, osmišljen za pružatelje usluga obrazovanja i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

  4. Obrazovne institucije u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja - omogućujući im da odmah počnu s obukom proizvođača kompozita, koristeći dokazani sustav za brzo usvajanje tečaja za industriju kompozita.

CompoWIN je samoodrživ projekt. Industrija će organski rasti i prilagođavati sadržaje i materijal prema svojim potrebama osiguravajući održivost u post-projektnom razdoblju. Pruža brz, ekonomičan i ciljno orijentiran tečaj te, nadalje, definira i razvija novi/nadograđeni standard zanimanja i Katalog „proizvođača kompozita” (utječući i na budući razvoj nacionalnih kvalifikacija zanimanja). Time se jamči da se vještine i kvalifikacije mogu lakše prepoznati, unutar i izvan državnih granica, kao i na tržištu rada.

INNOVATION

CompoWIN pokreću tri ključna inovativna pristupa:

  1. stvaranje uspješnog holističkog modela zapošljavanja s inputima potpuno različitih dionika;
  2. uvođenje futurističkog modela razvoja organskog didaktičkog sadržaja unutar svih dionika nakon završetka projekta.

  3. rješavanje nedostatka nacionalnog strukovnog standarda za kompozitne radnike u Europi - s implementacijom istog standarda u svim zemljama;

Projekt predstavlja trajno i rezultatom vođeno strateško partnerstvo na europskoj razini, koje se održava i poboljšava i nakon završetka financiranja EU-a. Za Bugarsku je to vizionarski projekt, budući da u vrijeme gospodarskih previranja već gleda na pripreme za sljedeći industrijski ciklus. Bugarska ima koristi od olakšavanja ulaska novog visokotehnološkog industrijskog sektora podržanog obrazovanjem. Europska unija ima koristi od konsolidacije važnog industrijskog sektora što ga čini otpornijim na konkurentske pritiske Azije.

Last modified: Tuesday, 27 September 2022, 12:33 PM